Listeners:
Top listeners:
LIVE CLUB FM KOSOVË KOSOVË
LIVE CLUB FM SHQIPËRI
LIVE RADIO SHQIP DËGJO SHQIP
Shëndeti i zemrës varet kryesisht nga llojet e yndyrave që konsumojmë.
Edhe pse yndyrnat janë një pjesë e domosdoshme e një diete të ekuilibruar, jo të gjitha yndyrnat krijohen të barabarta. Disa janë jashtëzakonisht të pashëndetshme, të tilla si ato që gjenden në ushqime të skuqura ose shumë të përpunuara.
Nga ana tjetër, yndyrnat e shëndetshme – të tilla si yndyrat e pangopura dhe të pangopura që gjenden në ushqime si avokado, vaji i ullirit, arrat dhe peshku i yndyrshëm – luajnë një rol kyç në mbajtjen e zemrës të shëndetshme.
Dietologia Johanna Angman zbuloi katër lloje yndyrnash të shëndetshme që duhen konsumuar më shpesh për të përmirësuar sistemin kardiovaskular dhe për të ulur kolesterolin.
Avokado
Avokadot janë të pasura me fibra dhe yndyrna të shëndetshme që kontribuojnë në ndjenjën e ngopjes dhe reduktojnë marrjen totale të kalorive. Përveç kësaj, avokado përmban yndyrna të pangopura që ndihmojnë në uljen e kolesterolit “të keq” (LDL). Një fakt më pak i njohur është se ky superushqim është i pasur me kalium, i cili është vendimtar për shëndetin e zemrës dhe redukton rrezikun e sëmundjeve të zemrës.
“Avokadot janë të pasura me yndyrna të pangopura, të cilat ulin kolesterolin e keq dhe rrisin kolesterolin e mirë. Ato gjithashtu ofrojnë një ndjenjë ngopjeje, duke reduktuar marrjen e përgjithshme të kalorive,” thotë Angman për SheFinds.
Peshk i yndyrshëm
Peshqit yndyrorë si salmoni, skumbri dhe sardelet janë të pasur me acide yndyrore omega-3, veçanërisht EPA (acidi eicosapentaenoic) dhe DHA (acidi docosahexaenoic). Këto yndyrna janë thelbësore për shumë funksione trupore dhe shoqërohen me promovimin e humbjes së peshës.
“Salmoni dhe sardelet janë të pasura me acide yndyrore omega-3 që reduktojnë trigliceridet dhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Omega-3 gjithashtu mbështet humbjen e peshës duke përmirësuar shëndetin metabolik”, zbulon dietologia.
Arra
Yndyrnat mono të pangopura në arrat ndihmojnë në uljen e kolesterolit LDL, i njohur si kolesteroli “i keq”. Përveç kësaj, ato rrisin nivelin e kolesterolit HDL, kolesterolit “të mirë”, i cili ndihmon në largimin e LDL nga arteriet.
Angman thekson: “Bajamet, arrat dhe fëstëkët janë burime të shkëlqyera të yndyrave të shëndetshme, fibrave dhe proteinave. Ato ndihmojnë në uljen e kolesterolit dhe ju mbajnë të ndiheni të ngopur, duke parandaluar të ngrënit e tepërt”.
Vaj ulliri
Vaji i ullirit përmban yndyrna të pangopura, veçanërisht acidin oleik, i cili njihet për përfitimet e tij shëndetësore. Këto yndyrna ndihmojnë në uljen e niveleve të kolesterolit LDL, i cili është çelësi për reduktimin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës.
“Vaji i ullirit ekstra i virgjër është i pasur me antioksidantë dhe yndyrna të pangopura, të cilat reduktojnë inflamacionin dhe përmirësojnë nivelet e kolesterolit. Është një përbërës kyç i një diete mesdhetare të shëndetshme për zemrën”, përfundon Angman./Telegrafi
Written by: ClubFm Kosova
Copyright Radio Club FM Kosova
Post comments (0)