play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM KOSOVË KOSOVË

  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM SHQIPËRI

  • cover play_arrow

    LIVE RADIO SHQIP DËGJO SHQIP

Kuriozitete

9 shijet më të njohura dhe më të mira të çajit në botë

today24/10/2024

Background
share close

Përveç relaksimit, çajrat e ndryshëm ndihmojnë në rritjen e niveleve të energjisë, qetësimin e trupit, përmirësimin e gjumit, rritjen e imunitetit dhe ndihmon tretjen. Zgjedhjet dhe preferencat e çajit janë subjektive, por shumica e atyre që pinë çaj pëlqejnë të shijojnë lloje të ndryshme çajrash.

Të konsumuara në mbarë botën, ka një numër të madh të llojeve të çajrave të disponueshme për tu shijuar.

Çaji jeshil – Çaji jeshil karakterizohet nga ngjyra e tij jeshile e ndezur dhe notat e freskëta barishtore. Prodhohet me gjethet e çajit të shkurreve të çajit me gjelbërim të përhershëm Camellia Sinensis .

Çaj i zi Cejlon – Çaji Ceylon është një emër që i është dhënë çajit të prodhuar në Sri Lanka (Cejlon ishte emri i mëparshëm i vendit). Shembujt më të mirë të çajit të zi Ceylon vijnë nga plantacionet e çajit në lartësi më të larta, të cilat u japin atyre një aromë të pasur dhe komplekse.

Çaji Pu erh – Pu erh, i njohur gjithashtu si çaj i vjetërsuar ose i cilësisë së mirë, prodhohet ekskluzivisht në provincën Yunnan të Kinës. Ekzistojnë dy lloje kryesore: puerh i papërpunuar, i pa fermentuar, i quajtur puerh sheng, dhe puerh i pjekur, i fermentuar, i njohur si puerh shu. Versioni i papërpunuar ka një aromë shumë të freskët, vegjetale, ndërsa i pjekuri ka një aromë të butë e arritur nga procesi i fermentimit.

Çaji i kamomilit – Një ilaç bimor i preferuar i të gjitha kohërave në mbarë botën, çaji i kamomilit është i njohur për efektin e tij qetësues. Lulet e bimës dhe sythat mblidhen dhe më pas thahen për të bërë çaj.

Çaji anglez – Një nga varietetet më të njohura të çajit në Britaninë e Madhe siç njihet gjerësisht si çaji anglez është një përzierje e çajit të zi të bërë me çaj të zi Assam, Ceylon, kinez dhe kenian. Për shkak të shijes së tij të fortë, çaji zakonisht ëmbëlsohet dhe shërbehet me qumësht.

Çaji i limonit – I popullarizuar në Azinë Juglindore, çaji i barit të limonit është konsumuar si një ilaç për të ndihmuar në nxitjen e gjumit, lehtësimin e dhimbjeve dhe rritjen e imunitetit. Çaji ka një aromë të freskët, limoni dhe agrume.

Çaji me shafran i Indisë – Çaji i shafranit të Indisë është një çaj i përzier me ngjyra të ndezura, i bërë nga shafrani dhe përbërësve të tjerë si limoni, xhenxhefili dhe kanella. Në të vërtet ky çaj e ka origjinën nga Okinawa, në Japoninë jugore.

Çaj jasemini – Çaji i jaseminit është një çaj me aromën e luleve të jaseminit. Çaji jeshil është zakonisht në bazë. Ky çaj aromatik është më i popullarizuar në Kinë, aroma e tij është paksa e ëmbël dhe shumë aromatike.

Çaj mente – I njohur për të ndihmuar me tretjen, çaji i mentës është natyralisht i ëmbël dhe pa kafeinë. Në Gadishullin Korean, çaji tradicional i nenexhikut quhet bakha-çam. Në Indi, quhet pudina chai.
/rtsh

Written by: ClubFm Kosova

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



0%