Listeners:
Top listeners:
LIVE CLUB FM KOSOVË KOSOVË
LIVE CLUB FM SHQIPËRI
LIVE RADIO SHQIP DËGJO SHQIP
today15/06/2023
Procesi i prodhimit të qumështit fillon në fermë. Menjëherë pas mjeljes, qumështi ftohet dhe ruhet në temperaturë nën 4 gradë Celsius. Qumështi i papërpunuar më pas pasterizohet në bulmet, gjë që nuk ndikon në vlerën e tij ushqyese, por shërben për të shkatërruar bakteret potencialisht të dëmshme. Ai ndjek një proces të thjeshtë të ndryshimit të sasisë së yndyrës, që përfshin heqjen e yndyrës nga pjesa e sipërme e qumështit. Para homogjenizimit, në të cilin qumështi tundet për të krijuar një konsistencë të ekuilibruar, qumështi dhe ajka e tij ndahen. Duke hequr yndyrën e qumështit dhe më pas duke shtuar porcionin e dëshiruar, konsumatorët kanë mundësinë të zgjedhin qumështin që i përshtatet më së miri dëshirave dhe shijeve të tyre.
Qumështi i lopës përbëhet nga 87% ujë dhe pjesa tjetër është lëndë e thatë. Qumështi përmban proteina, karbohidrate (laktozë), yndyrë qumështi, minerale, vitamina dhe enzima.
Qumështi me 3,8% yndyrë është më i afërti me atë që marrim nga lopët. Është e rëndësishme të theksohet se asnjë nga këta qumësht nuk është i holluar dhe uji është përbërësi kryesor i qumështit.
Sasia e yndyrës reflektohet në vlerën kalorike të qumështit, e cila mesatarisht është rreth 150 kalori për gotë.
Megjithëse përmbajtja e yndyrës së qumështit mund të ndryshojë, secili përmban të njëjtat lëndë ushqyese bazë, duke përfshirë proteinat me cilësi të lartë. Kjo vlen edhe për qumështin pa laktozë, çokollatën dhe qumështin e tjerë. Pas paketimit, qumështi në një kuti kartoni mund të ruhet në rafte deri në 150 ditë, dhe pas hapjes në frigorifer për 3 ditë.
Qumështi i lopës, si pjesë e një diete të shëndetshme dhe të ekuilibruar, është thelbësor për rritjen dhe zhvillimin e njerëzve të të gjitha grupmoshave, sepse përmban të gjithë përbërësit e nevojshëm për jetën. Shtimi i shijeve të tjera në qumësht, si p.sh. gjatë përgatitjes së qumështit me çokollatë, nuk e privon atë nga asnjë lëndë ushqyese. Produktet e qumështit, pavarësisht përqindjes së yndyrës, përfaqësojnë ushqim të pasur me lëndë ushqyese dhe janë burim i rëndësishëm energjie, proteinash dhe yndyrash cilësore, por edhe kalcium, magnez, selen, riboflavinë, vitaminë B12 etj.
Written by: ClubFm Kosova
Copyright Radio Club FM Kosova
Post comments (0)