play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM KOSOVË KOSOVË

  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM SHQIPËRI

  • cover play_arrow

    LIVE RADIO SHQIP DËGJO SHQIP

Shëndetsi

Përfitimet nga konsumimi i gështenjës

today03/10/2023

Background
share close

Nga tetori deri në dhjetor është stina e gështenjave, ushqimi i preferuar i vjeshtës për shumëkënd.

Edhe pse është një arrë, tekstura e saj ndryshon nga ushqimet e tjera të kësaj familjeje sepse gështenja ka një përmbajtje të ulët yndyre dhe një përmbajtje të lartë uji.

Një porcion prej 100 gramësh me gështenja të papërpunuara siguron 170 kalori, 2 gram proteina, 2,7 gram yndyrë, 36,6 gram karbohidrate, 7 gram sheqer, 500 miligram kalium dhe 5,5 gram fibra.

Përfitimet shëndetësore të gështenjës

Të shëndetshme për zemrën – Si burim i polifenoleve si acidi galik dhe ellagjik, gështenjat mund të ndihmojnë në mbrojtjen e zemrës nga stresi oksidativ. Gështenjat janë gjithashtu një burim i mirë i kaliumit, i cili është i rëndësishëm për rregullimin e presionit të gjakut.

Kanë një përmbajtje të lartë fibrash – Gështenjat janë një burim i shkëlqyer i fibrave që mbështesin tretjen. Fibra gjithashtu vepron si një prebiotik, duke inkurajuar bakteret e zorrëve dhe nga ana tjetër ndihmon për të mbajtur një zorrë të shëndetshme dhe florë të shëndetshme të zorrëve.

Mund të përmirësojnë menaxhimin e sheqerit në gjak – Edhe pse gështenjat përmbajnë më shumë karbohidrate se arrat e tjera, fibrat shtesë që përmbajnë ndihmojnë në rregullimin e lirimit të tyre. Antioksidantët në gështenja përmirësojnë reagimin e qelizave tona ndaj insulinës, gjë që e bën kontrollin e sheqerit në gjak më efektiv.

Mund të ndihmojnë në kontrollin e peshës trupore – Gështenjat mund të ndihmojnë në uljen e oreksit tonë në krahasim me arrat e tjera. Ata gjithashtu kanë më pak yndyrë dhe kalori. Përveç kësaj, studimet premtuese të kafshëve sugjerojnë se shtimi i gështenjave në dietë mund të zvogëlojë akumulimin e yndyrës së barkut.

A janë gështenjat të sigurta për të gjithë? – Gështenjat janë në kategorinë e tetë arrave që paraqesin rrezik të shpeshtë alergjie. Disa njerëz mund të jenë alergjikë ndaj gështenjave edhe pse ata tolerojnë, për shembull, kikirikët dhe anasjelltas.

Written by: ClubFm Kosova

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



0%