Listeners:
Top listeners:
LIVE CLUB FM KOSOVË KOSOVË
LIVE CLUB FM SHQIPËRI
LIVE RADIO SHQIP DËGJO SHQIP
Nga tetori deri në dhjetor është stina e gështenjave, ushqimi i preferuar i vjeshtës për shumëkënd.
Edhe pse është një arrë, tekstura e saj ndryshon nga ushqimet e tjera të kësaj familjeje sepse gështenja ka një përmbajtje të ulët yndyre dhe një përmbajtje të lartë uji.
Përfitimet shëndetësore të gështenjës
Të shëndetshme për zemrën – Si burim i polifenoleve si acidi galik dhe ellagjik, gështenjat mund të ndihmojnë në mbrojtjen e zemrës nga stresi oksidativ. Gështenjat janë gjithashtu një burim i mirë i kaliumit, i cili është i rëndësishëm për rregullimin e presionit të gjakut.
Kanë një përmbajtje të lartë fibrash – Gështenjat janë një burim i shkëlqyer i fibrave që mbështesin tretjen. Fibra gjithashtu vepron si një prebiotik, duke inkurajuar bakteret e zorrëve dhe nga ana tjetër ndihmon për të mbajtur një zorrë të shëndetshme dhe florë të shëndetshme të zorrëve.
Mund të përmirësojnë menaxhimin e sheqerit në gjak – Edhe pse gështenjat përmbajnë më shumë karbohidrate se arrat e tjera, fibrat shtesë që përmbajnë ndihmojnë në rregullimin e lirimit të tyre. Antioksidantët në gështenja përmirësojnë reagimin e qelizave tona ndaj insulinës, gjë që e bën kontrollin e sheqerit në gjak më efektiv.
Mund të ndihmojnë në kontrollin e peshës trupore – Gështenjat mund të ndihmojnë në uljen e oreksit tonë në krahasim me arrat e tjera. Ata gjithashtu kanë më pak yndyrë dhe kalori. Përveç kësaj, studimet premtuese të kafshëve sugjerojnë se shtimi i gështenjave në dietë mund të zvogëlojë akumulimin e yndyrës së barkut.
A janë gështenjat të sigurta për të gjithë? – Gështenjat janë në kategorinë e tetë arrave që paraqesin rrezik të shpeshtë alergjie. Disa njerëz mund të jenë alergjikë ndaj gështenjave edhe pse ata tolerojnë, për shembull, kikirikët dhe anasjelltas.
Written by: ClubFm Kosova
Copyright Radio Club FM Kosova
Post comments (0)