play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM KOSOVË KOSOVË

  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM SHQIPËRI

  • cover play_arrow

    LIVE RADIO SHQIP DËGJO SHQIP

Shëndetsi

A ka ndonjë rrezik për shëndetin nxirja e frutave?

today05/09/2024

Background
share close

Ekziston një grup i madh frutash të cilat oksidohen shpejt në kontakt me ajrin. Ky oksidim nuk do të thotë që ushqimi nuk është më i përshtatshëm për konsum, por që i ndodhin disa ndryshime të cilat duhet të merren në konsideratë. Le të shohim çfarë ndodh kur hamë fruta të oksiduara.

Pas oksidimit, ndodhin disa ndryshime organoleptike në përbërjen nutricionale të cilat mund të kompromentojnë cilësinë e produkti t dhe funksionin e tij. Për këtë arsye është mirë të shmanget oksidimi i frutave.

Pasoja e parë e oksidimit është shfaqja e radikaleve të lira, që lidhen me përkeqësimin e shëndetit të njerëzve, kështu që konsumi i tyre duhet limituar. Edhe pse nuk ka prova të qarta që konsumi i frutave të oksiduara është një faktor risku për zhvillimin e disa sëmundjeve, është më mirë të evitoni ngrënien e tyre.

Vlen të theksohet se oksidimi është një reaksion zinxhir. Pasi nis, përshpejton duke përfshirë të gjitha substancat e ndjeshme ndaj këtij reaksioni kimik. Frutat më të prirura ndaj oksidimit janë mollët dhe avokadot.

Nga ana tjetër, radikalet e lira shkaktojnë efekte serioze në qeliza dhe kanë një rol të rëndësishëm në sëmundjet degjenrative.

Oksidimi i vitaminave

Nga ana tjetër, prodhohet gjithashtu edhe një oksidim i vitaminave. Në rastin e vitaminës C, oksidimi shkakton kalimin e molekulës në një formë joaktive. Ky proces anulon efikasitetin e saj në shëndetin e njeriut.

Written by: ClubFm Kosova

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



0%