play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM KOSOVË KOSOVË

  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM SHQIPËRI

  • cover play_arrow

    LIVE RADIO SHQIP DËGJO SHQIP

Aktualitet

Gjashtë ushqimet më të mira për forcimin e kockave

today26/04/2024

Background
share close

Jo vetëm që ju ndihmojnë të lëvizni dhe të qëndroni në këmbë, kockat gjithashtu ndihmojnë në mbrojtjen e organeve të brendshme delikate dhe ju furnizojnë me minerale kyçe, si kalciumi dhe fosfori.

Ekspertët thonë se ajo që hamë dhe aktivitetet që bëjmë gjatë viteve kanë ndikim në shëndetin e kockave.

Produktet e qumështit
Produktet e qumështit janë të pasura me kalcium, i cili kontribuon në strukturën e kockave. Qumështi me pak yndyrë dhe kosi janë burime të shkëlqyera të kalciumit. Mjekët deklarojnë se ushqimet e tilla janë të pasura me vitamina të tretshme në yndyrë, përkatësisht vitamina A dhe D.

Frutat arrore
Frutat arrore përmbajnë pak më pak kalcium, por ofrojnë dy lëndë ushqyese të tjera thelbësore për shëndetin e kockave, përkatësisht magnezin dhe fosforin. Magnezi ju ndihmon të thithni dhe mbani kalciumin në kockat tuaja. Fosfori është një komponent kyç i kockave, sepse afërsisht 85 për qind e fosforit në organizëm mund të gjendet në kocka dhe në dhëmbë.

Farat kanë vlera ushqyese të ngjashme me arrat
Farat ju sigurojnë kalcium, magnez dhe fosfor, si dhe përmbajnë fibra dhe acide omega-3 yndyrore, të cilat përmbajnë acide yndyrore të pangopura që mund të zvogëlojnë kolesterolin, inflamacionin dhe të ruajnë funksionimin e qetë të trurit dhe sistemit tuaj nervor.

Perimet me gjethe të gjelbra
Perimet me gjethe të gjelbra ofrojnë disa lëndë ushqyese që mbështesin shëndetin e kockave, të tilla si vitamina K dhe kalciumi. Mjekët thonë se vitamina K funksionon së bashku me kalciumin dhe mungesa e saj shoqërohet me osteoporozë dhe fraktura. Perimet me gjethe të gjelbra përfshijnë rukolën, spinaqin, lakrat dhe brokolin.

Bizelet
Të gjitha llojet e fasuleve ofrojnë një dozë bujare të lëndëve ushqyese për ndërtimin e kockave si magnezi, kalciumi dhe fosfori. Përveç kësaj, fasulet janë zakonisht të larta në fibra dhe proteina, të cilat mund të jenë veçanërisht të dobishme për ata që ndjekin një dietë me bazë bimore.

Peshku
Peshqit, veçanërisht speciet yndyrore, si salmoni dhe toni, kanë sasi të konsiderueshme të vitaminës D, e cila është thelbësore për shëndetin e kockave. Vitamina D është e tretshme në yndyrë dhe luan një rol kyç në rritjen e kockave. /Telegrafi/

Written by: ClubFm Kosova

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



0%