Listeners:
Top listeners:
LIVE CLUB FM KOSOVË KOSOVË
LIVE CLUB FM SHQIPËRI
LIVE RADIO SHQIP DËGJO SHQIP
today30/01/2024
Erëzat e kuzhinës përmirësojnë shijen e ushqimit. Disa prej tyre janë studiuar prej vitesh për qëllime shëndetësore dhe medicinale, dhe përdorimi i erëzave për të shijuar ushqimin lejon më pak kripë dhe yndyrë në gatim. Kjo është e dobishme për shumë kushte shëndetësore, veçanërisht ato me kolesterol të lartë. Edhe pse asnjë ushqim apo erëz nuk mund të shërojë kolesterolin e lartë, disa erëza mund të kenë një efekt më të madh në kolesterol sesa të tjerët.
Kolesteroli i lartë është një nga pararendësit e sëmundjeve të zemrës dhe rrit rrezikun e formimit të pllakave në arterie. Mund të ngushtojë arteriet, duke shkaktuar aterosklerozë, e cila rrit rrezikun e sulmit në zemër ose në tru.
Aktiviteti i rregullt fizik, ndërprerja e duhanit, reduktimi i stresit dhe dieta mund të ndikojnë në kolesterolin. Gjithashtu, një dietë e pasur me fibra lidhet me shëndetin e zemrës dhe reduktimin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës. Erëzat gjithashtu mund të përmirësojnë aftësinë e trupit për të mbajtur kolesterolin në një gamë të shëndetshme.
Kanella mund të jetë e dobishme në uljen e kolesterolit të lartë
Kolesteroli i lartë shpesh shoqërohet me nivele të larta të glukozës dhe kanella është treguar se ndihmon në uljen e sheqerit në gjak te njerëzit me diabet. Ai gjithashtu përmban veti anti-inflamatore, kështu që kur përdoret si zëvendësim i yndyrës, sheqerit dhe kripës, kontribuon në një dietë të shëndetshme për zemrën.
“Njerëzit me kolesterol të lartë duhet të përfshijnë erëza si kanellë, kajenë, hudhër, xhenxhefil dhe shafran i Indisë në dietën e tyre nëse nuk e kanë bërë tashmë”, tha dietologia Jordan Hill për EatingWell, përcjell Index.hr, transmeton Klankosova.tv.
Shumica e hulumtimeve mbi marrëdhënien midis kanellës dhe kolesterolit janë fokusuar në përdorimin e suplementeve dietike që përmbajnë kanellë tek njerëzit që kanë diabet ose sindromë metabolike. Dozat varionin nga afërsisht 1,500 miligram në 6 gram në ditë. Doza më të larta, mbi 1500 mg në ditë, u shoqëruan me efekte të dobishme në HDL, kolesterolin e mirë.
Megjithatë, nevojiten kërkime të mëtejshme për të përcaktuar dozën dhe kohëzgjatjen e trajtimit për të arritur një efekt pozitiv.
Shtimi i kanellës në dietë pa një ndryshim të përgjithshëm nuk do të ulë kolesterolin
Dietologia Renee Korczak thekson se , “Është e vështirë të thuhet se disa erëza ulin plotësisht nivelet e kolesterolit pasi hulumtimi është disi i pabarabartë për shkak të strategjive të ndryshme të studimit, popullatave të studimit dhe sasive ose formave të erëzave.”
Prandaj, suplementet e kanellës duhet të përdoren si një shtesë për ndryshimet e stilit të jetesës, një dietë të pasur me fibra dhe aktivitet të rregullt fizik, jo si zëvendësim.
Pra, zëvendësimi i kripës, sheqerit dhe yndyrave të ngopura me kanellë është një mënyrë e shkëlqyer për të përmirësuar shëndetin tuaj. Por ndërsa të dhënat për kanellën dhe kolesterolin janë premtuese, thjesht shtimi i kanellës në dietën tuaj pa ndryshuar stilin e përgjithshëm të jetesës nuk do të ul kolesterolin.
“Në çdo rast, nëse doni të ulni nivelin e kolesterolit, sigurohuni që të konsultoheni me një profesionist të kualifikuar shëndetësor”, përfundon Korczak.
Written by: ClubFm Kosova
Copyright Radio Club FM Kosova
Post comments (0)