play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM KOSOVË KOSOVË

  • cover play_arrow

    LIVE CLUB FM SHQIPËRI

  • cover play_arrow

    LIVE RADIO SHQIP DËGJO SHQIP

Shëndetsi

Efektet shëndetësore të gjalpit të kikirikut

today30/06/2023

Background
share close

Për shumë, gjalpi i kikirikut është një shtesë e preferuar e mëngjesit me tërshërë, një rostiçeri e shijshme ose një përbërës në ëmbëlsirat e shëndetshme.

Megjithatë, doza juaj ditore e këtyre ushqimeve mund të shkaktojë disa efekte anësore negative.

Mund të shkaktojë zbaticë të acidit – Refluksi i acidit mund të jetë shumë i pakëndshëm. Dietologia Trista Best thotë: “Shumë gjalpë kikiriku mund të shkaktojë ose përkeqësojë refluksin e acidit, i njohur ndryshe si GERD”.

GERD është një çrregullim i tretjes që ndodh kur lëngjet acidike të stomakut ose ushqimi dhe lëngjet rrjedhin përsëri në ezofag nga stomaku, duke shkaktuar një ndjesi djegieje. Është gjithashtu një emër tjetër për zbaticën e acidit.

Ushqimet me yndyrë mund të bëjnë që muskujt që ndajnë ezofagun nga stomaku të relaksohen, duke lejuar që acidi i stomakut të kalojë në ezofag.

Mund të jeni duke konsumuar yndyrna të pashëndetshme – Disa marka të gjalpit të kikirikut mund të përmbajnë më shumë vaj nëse nuk është një produkt i pastër. Gjalpi i kikirikut është një burim i shkëlqyer i acideve yndyrore të shëndetshme. Megjithatë, disa marka zakonisht shtojnë vajra shtesë, të tilla si vajra bimore të palmës ose plotësisht të hidrogjenizuara, të cilat rrisin sasinë e yndyrës së ngopur në dietën tuaj.

Ju mund të rrisni marrjen e sheqerit të shtuar – Markat komerciale që shtojnë vaj në gjalpin e kikirikut shpesh shtojnë edhe sheqer. Kushtojini vëmendje deklaratave dhe përpiquni të konsumoni 100 për qind gjalpë kikiriku, pa asnjë aditiv.

Gjalpi i kikirikut mund të përmbajë një lloj myku të rrezikshëm – Çuditërisht, gjalpi i kikirikut mund të përmbajë një kancerogjen të quajtur aflatoksinë, i cili gjendet në mykun Aspergillus, por disa kërkime kanë treguar se është e mundur, sipas Eat This, Not That. /Shqip.com

Written by: ClubFm Kosova

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



0%